5 dolog, amit a reumatoid artritiszben szenvedők értenek a legjobban

reumatoid artritisz

A reumatoid artritisz egy autoimmun betegség, amelyben a szervezet immunrendszere megtámadja saját szöveteit, és antitesteket termel saját sejtjei számára. Ezek gyulladást okoznak, amely hatással van az ízületekre és a test más szöveteire.

A betegek nagyon jól tudják, milyen szövődményei lehetnek, bár a körülöttük lévők nem mindig vannak tisztában azzal, hogy ez mennyire befolyásolja az érintettek mindennapi életét.

Világszerte körülbelül 18 millió ember él reumatoid artritiszben, aminek több mint 70%-a nő. Bár a betegség a test több területét is érinti, a legtöbb esetben a kéz, csukló, láb, boka, térd, váll és a könyök ízületei érintettek.

Lehet, hogy kívülről nem tűnik nehéznek a kezelése, de a betegek tudják a legjobban, hogy ha nem próbálják meg kezelni, nap mint nap küzdeniük kell a tünetekkel. Egy gyógytornász Győr klinikán segítséget tud nyújtani, ugyanis a gyógytorna minden esetben hatékonyan tudja enyhíteni a tüneteket.

Íme néhány dolog, amit a betegek a legjobban tudnak az állapotról, és amit a körülöttük élőknek is meg kell érteniük!

1. A reumatoid artritisz nemcsak gyakori térdfájdalommal jár

Kétségtelenül minden fájdalmat ki kell vizsgálni, mert zavaró az elszenvedő számára. A térdízületi artrózis vagy gonartrózis szintén rendkívül fájdalmas állapot lehet, ez azonban nem ugyanaz, mint a reumatoid artritisz, amely a test bármely részét érintheti, beleértve a szerveket is, nem csak a nagy vagy kis ízületeket. Progresszív betegség, amely több területet érint, és idővel súlyosabb lehet.

2. A betegek tudják, hogy a reumatoid artritisznek nincs gyógymódja

Csak azért, mert a páciens tünetei jól kontroll alatt vannak, ez nem jelenti azt, hogy teljesen meggyógyulnak. Például a betegség akkor is aktív, ha a beteg jól érzi magát.

A reumás betegségekre nincs végleges gyógymód, ezért a reumatoid artritiszben diagnosztizált betegek tudják a legjobban, hogy egyelőre csak annyit tehetnek, hogy a betegséget a lehető legjobb módon kezelik az orvosuk utasítása szerint, és remélik, hogy a szervezet megfelelően reagál a kezelésre.

3. A betegek tudják, hogy a reumatoid artritisz olyan betegség, amely nem „gyengít”

Bár egyes betegek hosszabb ideig jól érzik magukat, másoknak vannak hullámvölgyei. Vannak, akiknek botra vagy keretre van szükségük a közlekedéshez, máskor pedig segítség nélkül is jól elboldogulnak. Fontos, hogy a körülöttük lévő emberek ne feltételezzék, hogy ezek a betegek színlelnek, és a helyzet nem olyan súlyos.

4. A reumatoid artritiszben szenvedő betegek tudják, hogy az általuk érzett fáradtság mennyire nyomasztó

Ha reumatoid artritiszt diagnosztizálnak, a napi feladatok elvégzése olykor olyan érzést kelt, mintha az illető influenzás lenne, és a fáradtságot nehéz elviselni. Vannak napok, amikor a betegek bevallják, hogy egyszerűen nincs energiájuk még zuhanyozni sem, vagy a betegség rohamai miatt nem tudják a fejük fölé emelni a kezüket, hogy megmossák a hajukat, vagy akár fel sem öltözhetnek olyan könnyen, mint egy egészséges ember.

5. A reumatoid artritiszes betegek tudják, mit jelent a betegség miatti halogatás

Egy reumatoid artritiszben szenvedő beteg azt mondaná, hogy csak azért, mert ma jól érzi magát, az még nem jelenti azt, hogy holnap is jól fogja, különösen azért, mert – ahogyan arról szó volt – normális, hogy a betegségnek vannak olyan aktivitási időszakai, amikor a tünetek súlyosbodnak, a fájdalom pedig elviselhetetlen.

Ha van egy rokonod, barátod vagy közeli személyed, aki reumás ízületi gyulladásban szenved, és azon tűnődsz, hogyan segíthetsz neki, a válasz egyszerű: ajánld fel, hogy bevásárolsz, sétáltasd meg a kutyáját, vidd ki helyette a szemetet, főzz neki egy finom ebédet, vidd el gyógytornára stb. Bármilyen apró gesztus hatalmas segítséget jelenthet egy beteg számára!

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)