6 praktikus ötlet az étkező berendezéséhez

étkező

Nem minden étkező található külön helyiségben van, hogy a konyha vagy a nappali egyik sarkában tudják csak berendezni, ám ettől függetlenül meg lehet oldani, hogy hangulatos legyen az étkezés.  A nagyobb családok esetén az asztalt érdemes letörölhető terítővel letakarni.

Azt, hogy hol vásárolhatunk viaszos terítőt, magunknak kell eldönteni, de mind az üzletekben, mind online lehetőségünk van rá.

Hogyan lehet megfelelően berendezni egy étkezőt?

Mindenekelőtt nézzük, mire érdemes ügyelni.

1. Megfelelő tér kialakítása

Az a lényeg az étkező kialakításánál, hogy megfeleljen az ott élők igényeinek. Teljesen mindegy, hogy csak egy sarokban kialakított étkezőről vagy egy különálló helyiségről van szó. Bármennyire szokatlannak tűnik is, de más funkciót is lehet egy étkezőasztalhoz társítani.

Akár a gyerekek által színezésre vagy házi feladat írására is lehet használni, vagy akár rövid otthoni munkavégzésre is megfelelhet, így nem kelt kihalt hangulatú hatást a helyiség. De akár változatos, nem megszokott színű, formájú székek elhelyezésével is fel lehet dobni az étkezőt hangulat vagy kényelem szempontjából.

2. Megfelelő elhelyezés

Legtöbb esetben a konyhával egy légtérben helyezik el az étkezőt. Igazából az a lényeg, hogy mi a praktikus megoldás az ott élőknek. Az asztal körüli elhelyezés sokat segíthet, hogy ne zavarja a közlekedést a mindennapi életben. Amennyiben külön helyiségben tervezzük az étkezőt elhelyezni, praktikus, ha a konyhából könnyen el lehet jutni az étkezőbe.

3. Határoljuk el a nappalitól

Amennyiben a nappalival egy légtérben található az étkező nem szabad elfelejteni, hogy két eltérő célt szolgál a helyiség. Míg az étkező az asztal feletti megvilágítást igényli és általában a szoba sötétebbik részére kerül, addig a nappaliban a gyengébb megvilágítás a kívánatos, több apró helyi világító testtel.

4. Megfelelő asztal választása

Választhatunk 4,8,12 személyes asztalt is attól függően, hogy mennyi helyünk van. Lehet négyzet, téglalap, kör vagy ovális alakú az étkező asztal, sőt megnagyobbítható formában is megvásárolhatjuk.

Azt, hogy milyen anyagból készül, függ attól, hogy mi az, ami az ott lakóknak tetszik, illetve, hogy milyen tevékenységre kívánják használni az étkezésen kívül. Gyerekek mellett nem célszerű üveglapos asztalt használni a folyamatos bepiszkolódás miatt.

5. Berendezés ötletesen

Az étkezőben a manapság divatos, nagy népszerűségnek örvendő tároló dobozokat is bátran lehet használni. Rengeteg színben, formában, anyagból lehet beszerezni őket. Bármilyen dekorációban használhatók, számtalan holmi tárolására alkalmasak. Talán néhány lámpának még szüksége lehet helyre az étkezőben, másnak nem igazán.

6. Érezzük jól magunkat benne

Rendezzük be úgy a helyiséget, hogy jól érezzük magunkat benne. Annak érdekében, hogy a barátaink is szívesen tartózkodjanak az étkezőnkben, néhány nyugodt, halvány színt érdemes választani a barátságos berendezés mellett.

Összegezve

Az étkező berendezésekor általában – függetlenül az elhelyezéstől – alapvetően az étkezőasztal a meghatározó elem. Azonban lényeges, hogy az ott élők igényeinek megfelelően, ötletesen rendezzük be az étkezőt, hogy szívesen tartózkodjanak benne.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)