A fenntartható gasztronómia és a fenntartható mezőgazdaság kapcsolata

gasztronómia

Napjainkban több szempont miatt is fontos, hogy tudatosabban, és fenntarthatóbban étkezzünk. A FAO, vagyis az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági szervezetének meghatározása szerint a fenntartható gasztronómia egy olyan főzésmód, melynek alkalmazása során a résztvevők odafigyelnek arra, hogy honnan, hogyan és milyen minőségű alapanyagok érkeznek.

A fenntartható gasztronómiában meglehetősen fontos tudni azt, hogy a beérkező alapanyagokat milyen módon, hogyan és hol termesztették, ahogy az sem mindegy természetesen, hogy az általunk felhasznált állati eredetű hozzávalókat miként nevelték.

Te tudod mi az a fenntartató gasztronómia?

Több dolog miatt is fontos az, hogy tudatosan étkezzünk. Egyrészt a tudatos étkezéssel rengeteg pénzt tudunk megspórolni, hiszen ennek a módnak az alapja az alapos tervezés, ebből kiindulva nem jöhet szóba az alapanyagok felhalmozása, és nincs annyi megmaradt étel sem, ami végül a kukában landolna.

Másrészt ez a környezetünk szempontjából is nagyon fontos, főleg azért, mert az élelmiszeripar a legkörnyezetszennyezőbb iparágnak számít. Fontos tudni, hogy a globális üvegházhatású gázkibocsájtás negyedéért az élelmiszer termelés a felelős, az édesvizeink több mint kétharmadát pedig a mezőgazdaság használja.

A FAO szerint tehát a fenntartható gasztronómia lényegében egy olyan gondolkodásmód, amelynek során szem előtt kell tartani az alapanyagok előállítását, illetve a beszerzési-, termelési, illetve tenyésztési módokat is. Ennek a filozófiának a követésével pedig nagyon sokat tehetünk a talajvédelemért, a biológiai sokféleség megóvása, illetve a természetes vizek megőrzése érdekében.

A 2020-as járványhelyzet miatt az emberek egyre jobban kezdenek odafigyelni a környezetvédelemre, és az egyéb társadalmi kérdésekre is. A legjobb pedig, ha ez az odafigyelés, és tudatosság már az étkezésünkben is megjelenik.

Miben mutatkozik meg napjainkban a fenntartható mezőgazdaság?

A mezőgazdaság területén a környezeti fenntarthatóság abban nyilvánul meg, hogy az alapanyagok termesztése során a gazdaságok a természetes erőforrásokra, és rendszerekre támaszkodnak.

Ez az alábbiakat foglalja magába:

  • A víz átgondolt kezelése
  • Talajvédelem: Az egészséges talaj megteremtése és fenntartása, korszerű traktor alkalmazása
  • Biodiverzitás támogatása, speciális szolgáltatásokkal
  • A levegő, a víz, illetve az éghajlati szennyezés lecsökkentése, minimalizálása.

A tudományok és a gyakorlat az elmúlt évtizedek során létrehozott több olyan gyakorlatot, melyek kulcsfontosságúak a fenntartható gazdálkodás szempontjából.

Ez lehet többek között a különböző védőnövények gyűjtése, a talajművelés csökkentése vagy megállítása, az állattenyésztés és a növények integrálása, de a gyakorlatok sokaságában egyértelműen kulcsfontosságú szerepet tölt be a diverzifikáció is.

Alapvetően elmondható, hogy a legtöbb esetben valóban jó tanács szokott lenni az „egyszerűen tartani” -mondás, de ha a mezőgazdaságról van szó, akkor elmondhatjuk, hogy a legtermékenyebb és a legfenntarthatóbb rendszerek általában jóval összetettebbek, mint maga a természet.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)