Fitneszterem otthon: így varázsolható home gym a kihasználatlan garázsból

home gym

Családi házban gyakran találni olyan helyiséget, amely kihasználatlanul áll vagy kidobásra váró tárgyak gyűjtőhelye. Legyen szó nagyobb kerti fészerről, pincéről vagy éppen egy garázsról – a használaton kívüli tér egyszerűen alakítható otthoni fitnesz teremmé.

Cikkünkben bemutatjuk, milyen előnyökkel jár a saját home gym építése és ismertetjük a létrehozásához szükséges lépéseket.

Miért érdemes otthoni edzőtermet építeni?

Az otthoni fitneszterem nem csupán a luxus apartmanok kiváltsága. Nincs szükség másra, mint 10-15 négyzetméternyi szabad helyre és némi kreativitásra az otthoni edzőteremhez. Mutatjuk, miért érdemes számodra is belevágni!

Segít az egészség és fittség megőrzésében

A rendszeres testmozgás számos egészségügyi előnnyel jár: segíthet az egészséges testsúly fenntartásában, csökkentheti számos krónikus betegség kockázatát, erősítheti a csontokat és az izmokat, valamint javíthatja az általános közérzetet.

További előny, hogy a rendszeres fizikai aktivitás segíthet fitten és atletikusan tartani tested. Sokak számára könnyebb időt keríteni a testmozgásra, ha nem kell az utazásra időt fordítani, hanem az otthonukban sportolhatnak.

Sosem lesz probléma a nyitvatartással

Ismerős a helyzet, amikor nehezen ráveszed magad az edzésre, de a sportcentrum hétvégi nyitvatartás miatt korán bezár? Téged is zavar, hogy az ünnepnapokon és hosszú hétvégéken zárva tart az edzőterem? Otthoni edzőtermed 0-24 órás nyitvatartással vár a hét minden napján, így nem lesz probléma a korai zárórával.

Tökéletesen az igényekre szabható

Nem elhanyagolható, hogy a home gym egyéni igények alapján tökéletesen személyre szabható. Inkább a kardióra szeretnél hangsúlyt fektetni? Javítsd kardiovaszkuláris egészséged és állóképességed egy futópad segítségével!

Szívesebben építenél izomtömeget? Ez esetben az ellenállásos súlyzós edzéshez alakíthatod a szükséges sportfelszereléseket.

Nem szükséges osztozni mással

Bár sokak számára sportolás közben a közösség fontos és élvezetes, mások számára kedvezőbb a zavartalan és egyedül végzett edzés. Home gym helyiségedben nem szükséges a gépekre várni és mindig az igényeidnek megfelelő zenét hallgathatod.

Akár évi több százezer forintot spórolhatsz vele

Habár a saját fitneszterem kialakítása magas kezdeti költségekkel járhat, rövid időn belül megtérülhet a beruházás. Egy átlagos edzőterem bérleti költsége havi 10-20 ezer forint is lehet. Így könnyen kiszámolható, hogy 5 év alatt ez akár 1,2 millió forintos megtakarítást is jelenthet személyenként.

home gym
Kép forrása: Freepik.com

Milyen berendezésekre lesz szükség?

Most, hogy sorra vettük az otthoni edzőterem mellett szóló érveket, következzenek a szükséges felszerelések.

1. Lépés: A helyiség előkészítése

A későbbi szabad mozgáshoz szükséges a nagyobb tér, így első lépésként távolítsd el a felesleges bútorokat és tárgyakat a helyiségből. Ezt követően javasoljuk, hogy szükség esetén gondoskodj a megfelelő szigetelésről, hogy a téli hónapokban is használható legyen az edzőterem.

Ezután jöhet a gumilap burkolat elhelyezése a földön. Ennek kettős szerepe van: egyrészről megóvja a földet a súlyok okozta sérülésektől, másrészről csökkenti az edzéssel csapott zajt. Így akár a hajnali órákban is sportolhatsz az alvó családtagok felébresztése nélkül.

2. Lépés: Sportfelszerelések beszerzése

Miután elkészült a helyiség előkészítése, ideje beszerezni a sportfelszerelést. Javasoljuk, hogy válassz multifunkcionális eszközöket, így nem csak pénzt spórolhatsz, de kényelmesebben elférsz a szűkös helyen. Mutatjuk, mire lehet szükség fizikai állapot és felkészültségi szint szerinti bontásban.

Kezdő:

 • TRX
 • Ellenállásos gumiszalag
 • Kézisúlyzó készlet
 • Ugrókötél

Középhaladó:

 • Rúd és súlytárcsák
 • Haskerék
 • Futópad vagy szobabicikli
 • Húzódzkodó rúd
 • Tolódzkodó állvány

Haladó:

 • Erőkeret
 • További kézisúlyok és súlytárcsák a nagyobb terhelés érdekében
 • Speciális edzőgépek

Fontos, hogy a sportfelszerelést egyéni igényeidnek megfelelően válogasd össze és minden esetben ügyelj az edzőgépek szakszerű összeszerelésére és rögzítésére. Ehhez nélkülözhetetlen egy jól felszerelt barkácskészlet és speciális szerszámok.

Ilyen lehet például a fémipari szalagfűrész, amely fém anyagok vágására lett kitalálva. Segítségével szükség esetén személyre szabhatóak bizonyos sportfelszerelések.

3. Lépés: Személyre szabás

Végül pedig ne feledkezz meg az otthoni terem személyre szabásáról sem. Sokat dobhat a hangulaton egy hangszóró rendszer, vízautomata vagy egy tükör, amely segít a szabályos kivitelezésben.

Zákány Szerszámház: a megbízható online szerszámáruház

Nem áll rendelkezésre a home gym elkészítéséhez szükséges összes szerszám? A Zákány Szerszámház tökéletes választás a hiányzó eszközök beszerzéséhez. A csábító árakon és széles kínálaton túl, biztos lehetsz abban, hogy a felmerülő kérdéseidet a szakértők készséggel megválaszolják.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)