Fizioterápia: A gerincsérv hatékony kezelési módszere

fizioterápia

A gerincsérv, más néven porckorongsérv, egy gyakori egészségügyi probléma, melyet sokszor tünetmentesen élünk át, így csak akkor észleljük, amikor már jelentős fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okoz.

Szerencsére a fizioterápia, különösen a McKenzie gyógytorna, hatékony megoldást nyújthat a gerincsérv tüneti vagy teljes kezelésére, így hát érdemes megismerkednünk ezzel a remek terápiás módszerrel!

A gerincsérv leggyakoribb tünetei

A porckorongok a csigolyák között elhelyezkedő rugalmas struktúrák, amelyek a gerinc teherviselő funkcióját segítik elő. A kedvezőtlen vagy aránytalan terhelés hatására azonban a porckorongok deformálódhatnak és kitüremkedhetnek. Ilyenkor ezek nyomást gyakorolnak a környező szövetekre és idegekre, amit elviselhetetlen fájdalom formájában élünk meg.

A kellemetlen nyomás és sajgó érzés jelentkezhet a gerinc különböző szakaszain, és kisugározhat a végtagokba is, zsibbadást és éles fájdalmat okozva. Ezek a kellemetlen tünetek fizioterápia segítségével remekül orvosolhatók.

A McKenzie gyógytorna módszere

A McKenzie gyógytorna Robin McKenzie által kifejlesztett diagnosztikai és kezelési módszer, amely különösen hatékony a porckorongsérv kezelésében. A McKenzie módszer az ismétlődő mozdulatok segítségével a test mechanikai erejét használja fel a porckorongra hatva, és visszapréseli annak kitüremkedett részét a csigolyák közé.

Lényegében a hatására visszahúzódik a sérv, ezzel pedig csökken a környező szövetekre és idegekre gyakorolt nyomás, ami enyhíti a fájdalmat.

Így zajlik a McKenzie fizioterápia

A McKenzie terápia első lépése egy alapos betegvizsgálat, amely során a gyógytornász felméri a páciens állapotát és meghatározza a megfelelő gyakorlatokat. Ezeket a mozdulatokat a páciensnek otthon is rendszeresen végeznie kell, hogy a kezelés hatékonyabb legyen.

Ami pedig igazán jó hír, hogy sok esetben már a terápia során felvett pozíciók is azonnali fájdalomcsillapító hatással bírnak.

A fizioterápia hatékonysága a gerincsérv betegeknél

A gerincproblémákkal küzdők jelentős százaléka jól reagál a McKenzie kezelésre. A fájdalom csökkenése már önmagában sikert jelent, akárcsak a mozgásterjedelem növekedése. Fontos, hogy a gyors eredmények miatt ne bízzuk el magunkat, hanem rendszeresen végezzük a gyakorlatokat, hogy a teljes javulás beálljon.

A McKenzie nyaki gerincsérvre is alkalmazható

Az ülőmunka és a mozgásszegény életmód terjedésével egyre többen küzdenek nyaki gerincsérvvel. Ilyenkor nemcsak a nyak fájdalma okozhat problémát, hanem a végtagok zsibbadása, a fejfájás és a szédülés is előfordulhat. Rendszeres McKenzie tornával ezek a panaszok is enyhíthetők, sőt idővel teljesen megszüntethetők.

A gerincsérv kezelésében a fizioterápia, különösen a McKenzie gyógytorna, hatékony és hosszú távú megoldást kínálhat. Válasszunk olyan profi és empatikus gyógytornászt, aki megfelelően méri fel állapotunkat és ahhoz igazítottan hatékony segítséget nyújt problémáink kezelésében.

Akár még a gerincsérv műtét is elkerülhető, ha időben megkezdjük a fizioterápiás kezelést, kellő tudatossággal kezeljük problémánkat és szorgalmasan végezzük a szükséges gyakorlatokat.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)