A szójabab nem csupán egy rendkívül sokoldalú alapanyag a konyhában, hanem számtalan egészségügyi előnyt is kínál. Gazdag fehérjében, rostban és esszenciális tápanyagokban, így remek választás lehet vegetáriánusoknak és húsevőknek egyaránt.
Ebben a cikkben 5 különleges és könnyen elkészíthető szójababos receptet mutatunk be, amelyekkel változatossá tehetjük étrendünket, miközben finom és tápláló fogásokat készíthetünk.
1. Szójababos rizottó
Hozzávalók:
- 1 csésze szójabab
- 1 csésze Arborio rizs
- 1 nagy fej vöröshagyma felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 4 csésze zöldségleves alaplé
- 1 csésze friss spenót, apróra vágva
- 1/2 csésze reszelt parmezán sajt
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Áztassuk be a szójababot egy éjszakán át, majd főzzük puhára.
- Egy mély serpenyőben vagy edényben melegítsük fel az olívaolajat, majd pirítsuk meg a vöröshagymát és fokhagymát.
- Adjuk hozzá a rizst, és kevergetve pirítsuk 1-2 percig.
- Keverjünk hozzá egy merőkanálnyi alaplevet, és folyamatosan kevergessük, amíg a rizs fel nem szívja.
- Folytassuk ezt, amíg az összes alaplevet fel nem használjuk és a rizs krémes állagú nem lesz.
- Keverjük hozzá a főtt szójababot és a spenótot.
- Keverjük bele a parmezán sajtot, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Tálaljuk melegen.
2. Szójababos chili
Hozzávalók:
- 2 csésze szójabab
- 1 nagy hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 piros paprika, apróra vágva
- 1 zöld paprika, apróra vágva
- 400 g darabolt paradicsom (konzerv)
- 2 evőkanál chili por
- 1 teáskanál kömény
- Só és bors ízlés szerint
- 1 csésze kukorica
- 1 csésze bab
Elkészítés:
- Áztassuk be a szójababot egy éjszakán át, majd főzzük puhára.
- Egy nagy serpenyőben pirítsuk meg a hagymát és fokhagymát.
- Adjuk hozzá a paprikákat, és főzzük néhány percig.
- Keverjük hozzá a főtt szójababot, konzerv paradicsomot, chili port, köményt, sót és borsot.
- Főzzük alacsony lángon 30 percig, majd adjuk hozzá a kukoricát és a babot, majd főzzük tovább 10 percig.
- Tálalás előtt ízesítsük ízlés szerint.
3. Szójababos gulyásleves
Hozzávalók:
- 2 csésze szójabab
- 2 nagy sárgarépa, darabokra vágva
- 2 burgonya, kockákra vágva
- 1 nagy hagyma, felkockázva
- 1 zellergumó, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál paprika
- 1 teáskanál kömény
- 1 liter zöldségleves alaplé
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Áztassuk be a szójababot egy éjszakán át, majd főzzük puhára.
- Egy nagy fazékban pirítsuk meg a hagymát és fokhagymát.
- Adjuk hozzá a paprikát és köményt, majd gyorsan keverjük össze.
- Adjuk hozzá a szójababot, sárgarépát, burgonyát, zellert és alaplevet.
- Főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Ízesítsük sóval és borssal.
4. Szójababos curry
Hozzávalók:
- 2 csésze szójabab
- 1 nagy hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál csípős paprika
- 400 ml kókusztej
- Só ízlés szerint
- Friss koriander a tálaláshoz
Elkészítés:
- Áztassuk be a szójababot egy éjszakán át, majd főzzük puhára.
- Egy serpenyőben pirítsuk meg a hagymát és fokhagymát.
- Keverjük hozzá a kurkumát, koriandert, köményt és paprikát.
- Adjuk hozzá a főtt szójababot és kókusztejet, majd főzzük 20 percig.
- Ízesítsük sóval és tálaljuk friss korianderrel.
5. Szójababos hamburgerhús
Hozzávalók:
- 2 csésze szójabab
- 1 nagy hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 csésze zsemlemorzsa
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- Só és bors ízlés szerint
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Áztassuk be a szójababot egy éjszakán át, majd főzzük puhára.
- Turmixoljuk össze a szójababot a hagymával és fokhagymával.
- Keverjük hozzá a zsemlemorzsát, paprikát, bazsalikomot, sót és borsot.
- Formázzunk belőle húspogácsákat, majd olajban süssük aranybarnára mindkét oldalát.
Kép forrása: Pixabay.com