Gerincferdülés ellen gyógytorna

gerincferdülés

A gerincferdülés mára már szinte népbetegséggé nőtte ki magát nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek körében is. Az elváltozások, illetve a helytelen testtartás szerencsére korán felfedezhető, így azonnal lépéseket lehet tenni ellene, például gyógytorna vagy gyógyúszás keretein belül.

Mivel kialakulása egyelőre nem előzhető meg, lényeges, hogy mihamarabb észleljük a jeleket és megkezdjük a megfelelő terápiát. Gyerek- és pubertáskorban sokkal eredményesebben lehet kezelni, mint felnőttkorban, ezért nem érdemes halogatni a megoldást.

Mivel 10-12 éves környékén van egy nagyon intenzív növekedési folyamat, a gerincferdülés hajlamos ekkor kialakulni, mert az izomzat nem tudja lekövetni a hirtelen növést, valamint testsúlygyarapodást.

Hogyan segíthet a gyógytorna?

Egy kezdődő gerincferdülés lehet, hogy még nem okoz fájdalmat, inkább a hanyag testtartás tűnhet fel a külső szemlélődőnek. Mivel a gyógytorna arra hivatott, hogy pontosan azokat az izomcsoportokat erősítse, amelyek megtámogatják és elősegítik a helyes testtartást, ez a kezelési mód mindenképpen sikerrel bevethető.

Abban az esetben, ha már fájdalom is jelentkezik, elsősorban annak csillapítása, illetve későbbi megszüntetése a cél. Amennyiben fennáll az esélye, hogy gerincferdülés van kialakulóban, netán már előrehaladott állapotban, érdemes a hozzánk közel eső Mozgásklinikán jelentkezni egy konzultációra.

A gyógytorna Óbuda empatikus és hozzáértő csapatában is elérhető csakúgy, mint az ország számos más pontján. Különféle módszerekkel és egyénre szabott feladatokkal egyetemi végzettséggel és nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek segítenek abban, hogy a mindennapok fájdalommentessé váljanak, valamint az eredeti funkciók helyreálljanak.

Mire figyeljünk? Tünetek és következmények

A következőkben íme néhány tünet, amely arra utalhat, hogy scoliosis, azaz gerincferdülés áll a helytelen testtartás vagy esetleges gerincfájdalmak mögött. A scoliosis egy S-alakú gerincgörbület, és ez az elváltozás jól megfigyelhető hátulnézetből.

Mivel ezáltal kissé ferde lesz az egész tartás, láthatóan asszimetrikusak a vállak, a csípő egyik oldala magasabban áll, illetve az egyik lapocka kitüremkedhet. Ezek mind elég egyértelmű jelek, így maga a betegség könnyen felismerhető. Talán az elsődleges és a legtöbbeket sújtó következménye kimondottan a hátfájás.

Az ő esetükben a gyógytorna igazi megváltás lehet és hosszú távon gondoskodhat a fájdalommentes hétköznapokról. Nem csak esztétikai problémáról van szó, hiszen a belső szervek esetleges károsodása valós lehet, mert a helytelen testtartás miatt azok kevesebb helyet kapnak.

Komplex mozgásterápia

A scoliosis, azaz gerincferdülés komplex mozgásterápiával kezelhető, amelynek elengedhetetlen része a klasszikus gyógytorna. A gyógyulás útján, az alapos vizsgálat és feltérképezés alapján összeállított kezelési tervben meghatározott személyre szabott és változatos gyakorlatok kísérik a beteget.

A gyógytornász tapasztalata különösen sokat ér ritka esetekben, mert előfordulhat, hogy a valóság felülírja a protokollt.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)