Honnan tudom, hogy unatkozik a macskám?

macska

Sokan úgy vannak vele, hogy egy lakásban tartott cica végigalussza a napot, ha hazaérsz kap enni, inni, esetleg egy kicsit játszol vele valamit és ez elég is a cica számára. Azonban felmerülhet benned, hogy vajon nem unatkozik szegény macska egész nap egyedül a négy fal között?

Összegyűjtött a Catmania.hu számunkra néhány jelet, amiből arra következtethetsz, hogy bizony macskád számára túlságosan is ingerszegény a környezet és valami változtatásra van szükség ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott lehessen.

Nézzük sorban a leggyakoribb dolgokat, ami alapján gyanakodhatsz, hogy valami probléma lehet!

1. Megváltozott étkezési szokások – túl sokat, vagy túl keveset eszik

Amennyiben nem úgy táplálkozik, ahogy megszokhattad, akkor első körben irány az állatorvos, hogy kizárhassa az egészségügyi okokat. Ha szervileg minden rendben, akkor gyanakodhatsz az unalomra, amennyiben sokat van egyedül cicád.

2. Szétszedi a lakást

Korábban egy tündéri cica volt, most pedig levert szobanövények, szétcincált WC-papír guriga és leszaggatott függöny fogad amikor hazaérsz? Ez is lehet az unalom egy jele, ne gondolj arra, hogy veled akar „kiszúrni”.

3. Folyamatosan a sarkadban van

Amint hazaérsz állandóan a nyomodban van és le se lehet vakarni? Nincs egy nyugodt éjszakád sem, mert esténként is körülötted sürög-forog? Néhány nap után ezek roppant idegesítővé válhatnak, az, hogy nem tud elszakadni tőled jelentheti azt, hogy örül, hogy végre van ott valaki, aki foglalkozik vele.

4. Túlzásba vitt bunda ápolás

Unalmukban előfordul, hogy feleslegesen sok időt töltenek a bundájuk ápolásával, aminek köszönhetően akár kopasz foltok is kialakulhatnak a sok nyalogatástól, ezek pedig sebessé válnak és különböző betegségek, fertőzések forrásai lehetnek.

5. Állandó alvás

Habár napi 12-18 órát is aludhatnak a macskák, de ha azt látod, hogy semmi nem érdekli, semmit nem csinál, csak állandóan alszik, akkor előfordulhat, hogy ez is az unalomból fakad.

Mit tehetek, ha unatkozik a macskám?

Ahogy az első pontban is írtuk, természetesen minden esetben érdemes először felkeresned az állatorvost, hogy kizárhassa az egészségügyi problémákat. Ha fizikailag semmi baja a cicádnak, akkor jöhet az, hogy megpróbálod feldobni a napját, hogy ne unatkozzon akkor sem, amikor épp nem vagy otthon vele.

Teremts neki „tévézési” lehetőséget – ha megoldható, akkor legyen egy ablakpárkány, ahova felülhet és nézelődhet. Lehetőleg valami mozgalmas utcafrontra, vagy kertre nézzen természetesen az ablak. Biztosíts számára megfelelő macskabútort – legyen neki odú, magaslati hely, kényelmes kaparófa, valami, amin nyugodtan tud mászkálni, ugrálni és nem tud kárt okozni benne.

Legyenek játékai és játssz vele te is – számtalan interaktív, izgő-mozgó játék elérhető a piacon, legyen otthon 1-2 ilyen (ne vidd túlzásba). Ezen kívül amikor lehetőséged van rá, akkor játssz vele te is, mozgasd meg, szórakoztasd, már napi 20 perc is felüdülés lesz neki az addigi semmittevésből, ráadásul a te lelkednek is jót fog tenni!

Foglalkozz vele – legyen a napi rutin része egy kis simogatás, dögönyözés, a bundájának a fésülése, bármi ami során csak rá figyelsz és időt tudtok közösen tölteni, hisz végső soron te fogadtad be őt, hogy melletted lehessen.

Kép forrása: Pexels.com