Így alakíts ki hívogató előszobát

előszoba

Az előszoba az otthon egyik meghatározó helyisége, hiszen innen indítjuk és ide érkezünk meg egy hosszú nap után. Azonban a lakásunkba érkező vendégeknek is ez adja az első benyomást otthonunkról, ami köztudottan meghatározó pillanat. Ezért érdemes átgondoltan berendezni és dekorálni ezt a helyiséget.

A cikkben található tippek segítenek a megfelelő elrendezés, dekoráció és tárolási megoldások kiválasztásában.

Tárolás

Az előszobát úgy kell kialakítani, hogy optimálisan kihasználja a rendelkezésre álló helyet. Rendelkezzen elegendő tárolási lehetőséggel a ruháknak, cipőknek és kiegészítőknek. Olyan különböző megoldások közül választhatunk, mint fogasok, polcok, állványok, cipőtárolók vagy szekrények.

A legpraktikusabbak a szekrények, mivel ezek nagy mennyiségű tárgy tárolására alkalmasak. Ugyanakkor már a tervezés során érdemes átböngészni az előszobaszekrény árakat, hogy egy olyan darabot választhassunk, ami nem csak belefér a költségkeretbe, hanem praktikus elrendezésű és esztétikus is.

Többfunkciós ülőhely

Egy pad vagy más ülőbútor kulcsfontosságú, hiszen így nem csak a vendégek, hanem mi is kényelmesen le tudunk ülni, hogy fel vagy levegyük a cipőnket. A praktikusságon felül egy dekoratív eleme is lehet a helyiségnek. Ma már rengeteg különböző kivitelezés között válogathatunk. Érdemes alul fiókos vagy fakkos verziót választani, hiszen így növelhetjük a tárolókapacitásunkat.

Fényjáték

A világítás egy fontos tényező, hiszen sokat hozzátesz a komfortérzethez. Ha nincs természetes fény, akkor a napközbeni megvilágításra is ügyelni kell. Válasszunk egy esztétikus és kellő fényt adó világítótestet, hiszen egy megfelelő fényforrással látványos eredményeket érhetünk el.

Ha szűkös szekrényekkel rendelkezünk vagy általánosságban nem elég a fény, gondoskodjunk a szekrények belső fényforrásáról az átláthatóság megkönnyítése érdekében.

Tükrök

A fénymennyiség tovább szórható, a tér pedig optikailag növelhető tükrök alkalmazásával. Arról nem is beszélve, hogy mindenki szeret egy utolsó pillantást vetni magára, mielőtt elindulna otthonról. Egy jól megválasztott tükör a szoba egyik legdekoratívabb és legkülönlegesebb pontja is lehet.

Színek és dekoráció

Azt, hogy az előszoba berendezésére milyen lakberendezési stílust választunk nagyban függ a lakás többi szobájának stílusától. Általánosságban azonban elmondható, hogy célszerű világos színeket választani az előszobába, hiszen ezek fényesebb és tágasabb hatást keltenek. Néhány növény vagy kép elhelyezésével pedig még személyesebbé és otthonosabbá tehető.

Funkcionális részletek

Sokszor néhány kisebb részlet teheti igazán kényelmessé az egyes helyiségeket és ez egy előszoba esetében sincs másképp. Egy kulcstartó, üzenőtábla vagy esernyőtartó olyan apróságok, melyek praktikussá teszik az előszobát és megkönnyítik a mindennapi rutinokat.

Összegezve, legyen az előszobád egy olyan hely, ahol szívesen fogadsz vendégeket és egyben egy nyugodt menedékként is szolgál a mindennapok rohanásában.

Fontos, hogy a kellemes hangulat mellett funkcionális megoldásokkal rendelkezzen, melyek illenek életmódunkhoz. A fent említett tippek segítségével könnyedén kialakíthatsz egy hívogató előszobát.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)