Így hozd ki a maximumot a karácsonyi kaktuszodból!

karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) egy népszerű szobanövény, amely decemberi virágzásával ünnepi hangulatot teremt otthonunkban. Gondozása alapvetően egyszerű, de néhány fontos szempontot érdemes figyelembe venni a gondozása során, ha azt szeretnénk, hogy gazdagon és hosszan virágozzon.

Cikkünk további részében adunk néhány hasznos tanácsot a karácsonyi kaktusz gondozásához és virágoztatásához, valamint megosztjuk a növény szaporításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat is.

A karácsonyi kaktusz gondozása és virágoztatása

A karácsonyi kaktusz megfelelő fejlődéséhez fontos a világos, de közvetlen napfénytől védett hely, valamint a megfelelő hőmérséklet és páratartalom. Nyáron akár a szabadban is tarthatjuk, de a teljes napsütést kerüljük. A talaj, amibe ültetjük, legyen jó vízáteresztő képességű, tőzeges virágföld.

Az öntözést a tavaszi-nyári növekedési időszakban rendszeresen végezzük, arra azonban figyeljünk, hogy hagyjuk kiszáradni a talaj felső rétegét a következő öntözés előtt. A téli nyugalmi időszakban csökkentsük az öntözés mennyiségét.

A karácsonyi kaktuszt a tavaszi-nyári növekedési időszakban 2-3 hetente érdemes tápoldatozni, ehhez használjunk kiegyensúlyozott NPK összetételű tápoldatot (nitrogén-foszfor-kálium), a tápoldatot hígítsuk az előírt töménység felére.

A növény igényli a magas páratartalmat, ezért érdemes rendszeresen permetezni a leveleit, vagy a cserép alá kavicsokkal töltött tálcát helyezni. Hőigénye változó: a nyugalmi időszakban 15 °C körüli hőmérsékleten érzi jól magát, a növekedési időszakban pedig 20-25 °C közötti hőmérsékletre van szüksége.

Ha a karácsonyi kaktuszunk kinőtte a cserepét, a nyár elején ültessük át, valamivel nagyobb cserépbe, és lazább szerkezetű földkeverékbe. Az átültetés során tőosztással szaporíthatjuk is a növényt.

A virágoztatás lépései

A karácsonyi kaktusz virágzásához fontos a megfelelő nyugalmi időszak biztosítása szeptembertől októberig. A nyugalmi időszakban helyezzük a növényt hűvösebb (15 °C körüli), világos helyre, és csökkentsük az öntözést, a tápoldatozást pedig hagyjuk el.

Ebben a periódusban a növénynek rövidebb megvilágítási időre van szüksége a bimbóképződéshez, ezt úgy biztosíthatjuk, hogy naponta 10-14 órán keresztül sötétben tartjuk. Miután megjelentek a virágrügyek, visszaállíthatjuk a korábbi fényviszonyokat és hőmérsékletet.

A karácsonyi kaktusz virágzása november-január között tart. A virágzás során kerüljük a növény mozgatását és a hőmérséklet-ingadozást, mert ez a bimbók lehullását okozhatja. A virágzás után, februártól-márciusig, hagyjuk ismét pihenni a növényt, a nyugalmi időszaknál ismertetett módon.

A karácsonyi kaktusz szaporítása

A karácsonyi kaktusz, dugványozással vagy tőosztással szaporítható a legegyszerűbben. A dugványozáshoz a hajtások végéről vágjunk le néhány szártagot, majd várjunk pár napot a vágási felületek beszáradása miatt. A dugványokat tőzeg és perlit keverékébe ültessük el, és tartsuk meleg, világos helyen. A gyökeresedés általában 3 hétig tart.

A tőosztással történő szaporításhoz a cserépből kiemelt növény földlabdáját ültetőkanállal vagy kézzel, több – általában 2-3 – darabra válasszuk szét. A darabokat ültessük külön cserepekbe, és neveljük tovább.

Növényvédelmi teendők

A karácsonyi kaktusz nem mentes a kártevőktől, valamint a nem megfelelő tartási körülmények is okozhatnak gondot. Nézzük a leggyakoribb problémákat:

  • A karácsonyi kaktuszon a gyapjas tetű és a pajzstetű is megtelepedhet. Ezeket a kártevőket szappanos vizes lemosással vagy vegyszeres kezeléssel távolíthatjuk el.
  • A bimbók lehullását leggyakrabban a huzat, a hőmérséklet-ingadozás, az alulöntözés vagy a növény mozgatása okozza.
  • Ha a karácsonyi kaktuszon sárguló, puha levelek jelennek meg, valószínűleg túlöntöztük a növényt.
  • Ha a levelek szárazak, fonnyadtak, szinte biztos, hogy vízhiánnyal van dolgunk.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a karácsonyi kaktusz neveléséhez és virágoztatásához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Freepik.com