Leggyakoribb telefon balesetek

telefon balesetek

Mobiljaink fontossága vitathatatlan, védelmük általánosan kötelezővé válik.  Azonban gyakran nem vagyunk elég óvatosak velük és ezen felül könnyen meg is sérülhetnek. Azok a malőrök, melyek kijelző sérülésével járnak, rendkívül gyakoriak, és a mindennapi használat során könnyen fejfájást okozhatnak.

Fontos, hogy ismerjük ezeket a gyakori baleseteket illetve megértsük, hogyan lehet megelőzni vagy minimalizálni ezeket a károkat, különösen a kijelzővédelem tekintetében.

Az egyik leggyakoribb és legbosszantóbb a vétlen leejtés. Sokszor előfordul, hogy véletlenül kiesik a kezünkből a telefon, vagy letesszük egy instabil felületre, és leesik a földre. ( Ugye magadra ismertél? 🙂

Ez nagy gyakorisággal kijelző sérüléséhez vezet, ami nemcsak esztétikailag ronthatja a telefon megjelenését, hanem működési problémákat is okozhat, ami azonnali javítást igényel, hiszen a mobilunkon éljük az életünket, azon keresztül kommunikálunk, chatelünk, dolgozunk, e-mailezünk, internetezünk.

Ennek elkerülése érdekében fontos olyan kiegészítőket használni, mint például tokok vagy kijelzővédő fóliák, amelyek védelmet nyújtanak a leesésből eredő ütések ellen.

Egy másik gyakori baleset a kulcsok vagy más éles tárgyak zsebben történő hordása a telefonnal együtt. Ezek a tárgyak könnyen karcolásokat vagy még rosszabb, töréseket okozhatnak a kijelzőn. Ennek megelőzése érdekében érdemes külön zsebeket használni a telefon és az éles tárgyak számára, vagy a telefont olyan helyen tárolni, ahol nincsenek éles tárgyak.

Fontos további figyelem a szűk és magasított zsebek elkerülése nagyobb kijelzőjű telefonok esetén, mivel hajoláskor testünk is károsíthatja készülékeinket.

A nedvesség okozta károk is gyakoriak. Legyen az esőben való használat, vagy egy véletlenül elöntött ital, a nedvesség bejutása a telefonba súlyos problémákat okozhat. Nemcsak a kijelzőt, hanem a belső alkatrészeket is károsíthatja, nem szerencsés esetben maradandó károkat okozhat, ami a készülékek teljes elromlását idézheti elő.

Az ilyen balesetek minimalizálása érdekében érdemes vízálló tokot vagy burkolatot használni, különösen olyan környezetekben, ahol nagyobb a nedvességveszély. Továbbá az IP68- jelzéssel ellátott készülékeknél is, bizonyos évek után a vízzáró réteg fellazulhat, ami gyengíti a vízálló tulajdonságát a készülékeknek.

Ennek megtudakolására ajánlatos szervizbe bevinni készülékeinket, ahol speciális eszközök segítségével képesek megmondani, mennyire vízálló szeretett telefonunk.

Az érintőképernyők érzékenyek a hőre is, és az állandó hőhatás hosszú távon károsíthatja őket. Például egy autóban hagyott telefon a napfénynek kitett helyen hosszabb ideig, vagy egy forró felület közelében tartva, a kijelző sérüléséhez vezethet. Ezért fontos kerülni a telefon hosszabb ideig tartó kitettségét magas hőmérsékleten és ha lehetséges, hűvösebb helyen vagy árnyékban tartani.

Végül, a rendszeres tisztítás és karbantartás elengedhetetlen a kijelző hosszú élettartamának biztosításához. A port és a szennyeződéseket időnként eltávolítani segít megelőzni a karcolásokat és egyéb károkat. Használjunk puha mikroszálas törlőkendőt és nem agresszív tisztítószert a kijelző tisztításához, és kerüljük az erős vegyszereket vagy karcoló eszközöket.

Végszóként a mobilok kijelzőinek védelme kiemelt fontosságú a károk minimalizálása és a hosszú élettartam biztosítása érdekében. Az elővigyázatosság és az odafigyelés segíthet megelőzni a leggyakoribb baleseteket, és megőrizni a telefonok megjelenését és funkcionalitását hosszabb távon.

Példának okáért egy átlagos felsőkategóriás okostelefon kijelző cseréjének szerviz költsége 100-200.000 Ft közé is tehető. Te szívesen költenél ennyit feleslegesen?

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)