Miért nem virágzik a fokföldi ibolya?

fokföldi ibolya

A fokföldi ibolya (Saintpaulia) bájos megjelenése és színpompás virágai miatt kedvelt szobanövény szerte a világon. Bár a gondozása nem különösebben nehéz, mégis sokan szembesülnek azzal a problémával, hogy a virágzás valamilyen okból elmarad.

Ha te is ebben a cipőben jársz, és szeretnéd megérteni, mi állhat a jelenség hátterében, akkor ez a cikk neked szól. A továbbiakban részletesen bemutatjuk a leggyakoribb okokat, amelyek miatt a fokföldi ibolya nem virágzik, és adunk néhány hasznos tippet a gondozásához is, hogy újra a virágaival díszítsen.

Fényhiány

A fokföldi ibolya világos helyet, közvetett fényt igényel. Fényhiányos helyen a növény megnyúlik, és kevés virágot hoz, vagy egyáltalán nem virágzik, ugyanakkor a túl sok fény megégetheti a leveleit. Ideális számára egy keletre néző ablak, ahol egy áttetsző függöny megvédi az erős napsugaraktól.

Helytelen öntözés

A megfelelő öntözés is fontos tényező. A fokföldi ibolya az egyenletesen nedves talajt kedveli – az ideális az, ha az ültetőközeg éppen csak nedves, mint egy jól kicsavart szivacs. Nem szereti, ha teljesen kiszárad az öntözések között, de az állandóan vizes virágföldet sem bírja jól.

A túl sok víz gyökérrothadáshoz vezethet, ugyanakkor a túlságosan száraz talajban is elkezdődhet a gyökerek pusztulása. Mindkét esetben gyakori, hogy a növény feláldozza a virágzást a túlélés érdekében.

Nem megfelelő tápoldatozás

A nem megfelelő tápanyagellátás szintén befolyásolhatja a fokföldi ibolya virágzását. A szobanövények teljes mértékben a gondozójuktól függenek a szükséges tápanyagok pótlását illetően. Ha nem tápoldatozzuk őket rendszeresen, előfordulhat, hogy a tápanyaghiány miatt nem képesek virágokat nevelni.

Fontos szem előtt tartani, hogy a túl sok műtrágya, különösen, ha magas nitrogéntartalmú, a levélzet túlzott növekedését eredményezheti a virágok kárára. Kifejezetten virágzó szobanövényeknek szánt, kiegyensúlyozott NPK arányú (nitrogén, foszfor, kálium) tápoldatot érdemes használni.

Átültetés

A fokföldi ibolya szereti, ha a gyökerei szorosan vannak a cserépben. Amennyiben nemrég ültettük át a növényt egy nagyobb tartóba, előfordulhat, hogy a cserép túl nagy a számára, és ezért nem virágzik. Az átültetést tavasszal végezzük el, jó szerkezetű, tápanyagban gazdag virágföldbe, és egy az előzőnél csak kicsivel nagyobb növénytartóba.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a fokföldi ibolya gondozásához és virágoztatásához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is.

Kép forrása: Unsplash.com

Forrás: Penn State Extension