Mik a megfelelően kialakított szigetelés előnyei?

szigetelés

2024-ben talán senkinek sem kell különösebb magyarázat arról, hogy egy épület energiahatékony üzemeltetéséhez a korszerű fűtésrendszeren és a jó minőségű nyílászárókon kívül alapvetően szükséges a szakszerű és megfelelő vastagságú szigetelés.

Mi számít megfelelően kialakított szigetelésnek?

Erre a kérdésre akár egyetlen mondatban is válaszolhatunk: a megfelelően kiválasztott, megfelelő vastagságú szigetelőanyaggal szakmailag jól kivitelezett szigetelést.

Ennél kicsit bővebben: nem mindegy, hogy milyen anyaggal szigetelünk, a homlokzatot, lábazatot szigetelhetjük polisztirollal (amennyiben nem vályogépületről van szó), a födémet és a tetőt viszont ásványgyapottal.

A tetőtér szigetelésnél a legcélszerűbb az üveggyapotot választani, a leggyorsabban és hatékonyabban pedig a fújható szigeteléssel akadályozhatjuk meg, hogy az épületből elillanjon a megtermelt hőenergia és hogy nyáron ne forrósodjon fel az épület.

És akkor lássuk az előnyöket, mit nyerünk a megfelelően kialakított szigeteléssel?

A szigeteléssel csökken a rezsiköltség

Az első és talán leglényegesebb szempont, hogy egy jól kivitelezett szigeteléssel sokat spórolhatunk a fűtésszámlán télen és a hűtés számlán nyáron. A jelenlegi energiaárak mellett nem lehet eléggé hangsúlyozni ennek az érvnek a jelentőségét.

A homlokzati szigetelés mellett a padlás szigeteléssel jelentős költséget takaríthatunk meg télen, és nyáron is. Akár 5-7 fokkal is hűvösebb lehet egy jól szigetelt épületben nyáron. Télen pedig sokkal kevesebb lesz a fűtésszámlánk.

Sőt, mivel nem megy állandóan a kazán, kevesebbet kell szervizeltetni a kazánt és a klímát, mivel egyenletesen tartja a szigetelés a hőmérsékletet a házban, így nem kell attól félnünk, hogy a kazán éjjel-nappal dolgozik és csúcsra járatjuk. Ugyanez igaz a klíma esetében is.

Hogy pontosan mennyit lehet spórolni, az több tényezőtől is függ. Ha van egy ház, ami rosszul volt szigetelve, akkor ez az érték akár 30-50% is lehet. Ha már volt valamilyen szigetelés, akkor kisebb lesz a spórolás mértéke.

A légkondi és a fűtés használatától is függ, van, aki már 25 fok fölött állandóan használja a légkondicionáló berendezést, mások vidáman bírják a 30 fokot. Megfelelő, jó minőségben kivitelezett fújható üveggyapot szigetelés elvégzése után, legalább 20-30%-os költségmegtakarítással lehet számolni.

Nyáron kevesebbet fogjuk használni a klímát. A klíma helyes használata ugyanakkor odafigyelést igényel, a nem megfelelően beállított hőmérséklet, a túl nagy hőingadozás, a megspórolt karbantartás és tisztítás, valamint a nem megfelelő védekezés mind-mind hatással lehet szervezetünkre.

A klíma használat kikerülhetetlenül kellemetlen mellékhatása azonban a jelentős villanyszámla, ami szintén jelentősen csökkenthető ha a födémre megfelelő vastagságú hőszigetelés kerül.

Nő az ingatlan értéke

Nemrég kapott szárnyra a hír, hogy azok az épületek, amelyek nincsenek szigetelve, sokkal nehezebben találnak gazdára, mint a korszerűen szigetelt, felújított otthonok.

Aki meg akart szabadulni 2023-ban a korszerűtlen Kádár-kockájától, gyakran 20-30%-ot is engedett az eredeti árból, de még így is csak az ötöde kelt el ezeknek a típusú házaknak. Vagyis onnantól, hogy szigeteltünk, megnöveljük annak esélyét, hogy eladhatóvá váljon az ingatlan.

A fújható hőszigetelések óriási előnye a hagyományos szigetelésekhez képest, hogy résmentes szigetelést biztosítanak, nehezen elérhető helyekre tökéletesen alkalmazhatóak mint pl. tetőzugok.

Mindenképp fújható szigetelést javaslunk abban az esetben, ha sok beugró, flikk-flakk, kémény helyezkedik el a padlásfödémen, és ezek miatt nem vagy csak nehezen használható hagyományos szigetelőanyag.

Ha például gépészeti szigeteléssel ellátott födémmel van dolgunk, nem lehet szakszerűen alkalmazni hagyományos táblás vagy tekercses szigetelőanyagot. Kiválóan alkalmazható a fújható szigetelés akkor, ha nehezen elérhető vagy nem terhelhető padlásfödémeket kell szigetelnünk (pl. borított fafödémek vagy a könnyűszerkezetes házak).

Bátran alkalmazzuk akkor is, ha szeglemezes tetővel van dolgunk. A fújható szigeteléssel a tetőtérben is hézagmentesen dolgozhatunk, a legkisebb résbe is bejut és használatával elkerülhető a bontás ha már meglévő szerkezetbe kell fújni.

És ami mindegyik esetben lényeges, ha fontos, hogy gyorsan, tisztán, hulladék nélkül dolgozzunk, vágjunk bele a fújható szigetelésbe! Fújható szigetelések esetén választhatunk üveggyapot, kőzetgyapot, polisztirol gyöngy, cellulóz, purhab, kender, farost anyagokból.

Javul a komfortérzet

A fújható szigetelés hatására jobb lesz a komfortérzetünk a házban. A szigetelés nemcsak télen dolgozik hanem nyáron is. Sokkal jobb lesz a hőtartása az épületnek, vagyis nem hűl le olyan gyorsan a ház, nem érezzük azt, hogy hiába fűtünk állandóan, mégis hideg van.

Nyáron pedig nincs az az eszeveszett hőség a házban már az első meleg nyári nap után. Megfelelő fújható padlás vagy tetőtér-szigeteléssel az épületünk télen megtartja a meleget, nyáron nem engedi be a hőséget.

Csökkenti a penészedés esélyét

Sőt még a penészedés problémájával is számolni kell abban az esetben ha a falakat már szigeteltük, de a födémet még nem. A hőhidaknál, ahol szigetelt és szigeteletlen szerkezetek találkoznak, a levegő páratartalma lecsapódik a hideg, szigeteletlen felületeken, és ezzel a penészgombák teret nyernek és a penészedés folyamata megkezdődik.

Jól hőszigetelt padlással – esetleges eladás esetén – házunkért akár 20-30%-ot többet is kérhetünk mint egy nem szigetelt ház esetén.

Hideg időben is kivitelezhető a fújható szigetelés!

A kivitelezők csapadékmentes, száraz időben tetőszerkezettől függően akár a cserepek felől is fel tudjuk tölteni a tető alatti síkot. Belső munka esetén (pl. zsindely) lyukfúrással, belső oldalról is feltölthető a szigetelésre váró terület.

Padlás szigetelése esetén a cserepek felől vagy a lakótéren át padlásfeljárón keresztül, egy fújó cső segítségével nagy nyomással terítik el a fújható üveggyapot szigetelést a kívánt vastagságban.

Milyen előnyei vannak még a fújható szigetelésnek?

A fújható szigetelés nemcsak hő, de hangszigetelésnek is kiváló! Mivel nem érzékeny a hőingadozásra, nem mozdul el, nem vetemedik meg, a szigetelőanyag nem megy össze, nem alakulnak ki hőhidak.

Jó légáteresztő képessége van, vagyis nem dunsztoljuk be az épületet, a házunk fog tudni “lélegezni”. A befújható üveg és kőzetgyapot A1-es, nem éghető tűzvédelmi kategóriába van sorolva. Kötőanyagot és egészségre káros összetevőket nem tartalmaz, természetes alapanyagokból készült.

Környezetbarát, csökkenti a CO2-kibocsátást. Nem tartalmaz rágcsáló irtó vegyszereket, sem gombamentesítőt, sem égéskésleltetőt. Nem jöhet létre penészedés, a párát átereszti. Víztaszító, hidrofobizált, víztaszító anyaggal kezelt, nem szívja magába a nedvességet, párát, nagy páraáteresztő képességgel rendelkezik.

Minden esetben a fújható szigetelés mellett kell döntenünk?

Nem, természetesen a hagyományos tekercses vagy táblás szigetelés mellett is dönthetünk, ha egyszerűbb a födém, nincsenek benne egyenetlenségek, elzárások, egyszerű sima födém esetében.

Ezt akár mi is házilag megoldhatjuk, főleg tekercses anyagok esetében. Kigörgetjük és akár több rétegben elérhetjük a kívánt vastagságot. Párazáró fóliát mindenképpen tegyünk a födémre a szigetelőanyag alá és figyeljünk arra, hogy esetleges járófelület vagy szervízjárat építésekor ne zárjuk le a teljes felületet.

Amennyiben házilag oldjuk meg magunknak hagyományos anyaggal, akkor figyeljünk a kellő vastagságra, a szigetelőanyag minőségére (ne csak az ár alapján döntsünk) és mindenképpen tekercses anyagot javasolunk, mivel azzal könnyebb dolgozni.

Ráadásul a fújható szigetelés a hulladékmentes kivitelezésnek köszönhetően kifejezetten környezettudatos szigetelési forma és mivel zsugorfóliázott a kiszerelése, kevesebb lesz szállítási költség is. Vegyük hozzá azt is, hogy az ásványgyapotok esetében az üveggyapot több mint 60%-a újrahasznosított üvegből készül.

Kép forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)