Milyen színeket nem illik esküvőre felvenni vendégként?

esküvő

Az esküvői meghívottként mindig fontos kérdés, hogy milyen színű ruhát válasszunk az eseményre. Az esküvői dresszkódok és az illemszabályok betartása kulcsfontosságú, hogy ne tűnjünk ki negatívan a nagy napon. Nézzük, hogy mely színek megfelelők, és melyeket érdemes elkerülni, amikor esküvői vendégként választunk ruhát!

A menyasszonyt sose öltözzük túl!

Az talán senkinek nem lesz újdonság, hogy a hétköznapokon kényelmes kedvenc darabunk, például egy kapucnis pulóver nem lesz megfelelő egy esküvőre… Viszont az sem jó, ha túlöltözzük az eseményt, ami ráadásul elég nagy tiszteletlenség is.  Tehát az első és legfontosabb szempont mindig az, hogy az esküvői vendég ne vonja el a figyelmet a menyasszonyról és a vőlegényről.

Ezért fontos elkerülni a fehér ruhákat, mivel ez a szín hagyományosan a menyasszony színének számít. Az egyértelműen fehér ruhák viselése elfogadhatatlan, hiszen az esküvő középpontjában a menyasszony áll és a fehér az ő színe a nagy napon.

A fekete megengedett vagy kerülendő?

A fekete szín egy kettős kérdés esküvői öltözködés terén. Sok kultúrában a fekete a gyász és a búcsú színe, és emiatt kerülendő lehet egy esküvőn. Azonban egyre több esküvőn látjuk, hogy a vendégek fekete ruhában jelennek meg, és ezáltal elfogadottabbá vált. Ha úgy érzi, hogy a fekete a stílusához illik, és nem sérti az esküvői etikettet, akkor választhat fekete ruhát valamilyen más színű kiegészítővel. Azonban érdemes megfontolni más sötét színek választását is, például sötétkék vagy sötétzöld.

A vad neon színeket is kerüld el!

Az élénk, feltűnő színek, mint például a neonzöld vagy az élénk narancs, gyakran túl hangsúlyosak egy esküvőre szánt öltözékben. Ezek a színek könnyen elterelhetik a figyelmet, és zavaróak lehetnek a fényképeken. Ezért ajánlott ezeket a túlzottan élénk, mondhatni szemkápráztató színeket elkerülni.

Diszkrét esküvői színek, melyekkel nem lőhetsz mellé

Az optimális választás az esküvői vendégek számára általában a pasztell és a natúr színek. Ezek a színek kellően diszkrétek, elegánsak és nem vonják el a figyelmet az ifjú párról. Például a pasztell zöld, lila vagy púder rózsaszín olyan opciók, amelyek mindig stílusosak és illenek az esküvői hangulathoz. Viszont ügyelj rá, hogy a választott pasztell szín ne legyen túlságosan világos!

Például könnyen bele lehet futni abba a hibába, hogy egy világos pasztell rózsaszín ruha napsütésben akár fehérnek is tűnhet, ami elég kellemetlen lesz a templomi szertartáson!

Mi a helyzet a virágos mintákkal?

A virágos minták szintén gyakran előfordulnak esküvői ruhákban, de fontos mértékkel alkalmazni őket. Egy egész virágos ruha túl sok lehet, és megint csak elterelheti a figyelmet. Inkább válassz olyan ruhát, melyen a virágminta csak részen található meg, vagy kombináld a virágos mintát egyszínű kardigánnal, blézerrel.

Az esküvői dresszkód mindent felülír!

Az esküvői párnak is van beleszólása abba, hogy milyen színekben öltöznek az esküvői vendégek. Ha az esküvői meghívó tartalmaz információkat a dresszkódra vonatkozóan, akkor igyekezz betartani a kérést! Ha nincs konkrét dresszkód, akkor nyugodtan kérdezd meg a párt. Ha a koszorúslányoknak azonos színű ruhája lesz, akkor kedves figyelmesség lehet, ha ugyanolyan színű kiegészítőket választasz.

És ha már a kiegészítőknél tartunk… A táskák, kalapok, cipők és ékszerek szintén hozzájárulnak az összhatáshoz. Próbáld meg az összeállítását harmóniában tartani a választott ruhával. Ha például sötét színű ruhát viselsz, válassz hozzá szintén sötét cipőt és egy harmonizáló táska színt.

Esküvői vendégként a ruhaválasztáskor tehát sok szempontot figyelembe kell vennünk. Fontos, hogy tiszteletben tartsuk az esküvői etikettet és az ifjú párnak is figyelembe vegyük a véleményét, kéréseit.

Fontos, hogy a választott szín harmonizáljon a hangulattal, és ne vonja el a figyelmet a menyasszonyról és a vőlegényről. A pasztell és natúr színek általában jó választásnak számítanak, ami stílusos és illő megjelenést biztosít számunkra egy esküvőn.

Kép forrása: Pixabay.com