Nyár végén is lehet színes kerted a szellőrózsával!

szellőrózsa

Nyár végére sokszor már kikopnak, elhervadnak a különböző színekkel megörvendeztető növények a kertből. Ebben az időszakban sem kell azonban lemondanunk a színekről, ha szellőrózsát, azaz Anemone-t ültetünk, hiszen ez az évelő kifejezetten a nyárutó egyik színpompás virága.

A szellőrózsák eredetileg Kínában elterjedt növények, de mostanra már tökéletesen alkalmazkodtak a mi éghajlati viszonyainkhoz is. Gondozásuk egyszerű, ugyanakkor nagyon hálás növényekről van szó, hiszen bőségesen ellátnak bennünket virággal egészen szeptembertől az első fagyok megjelenéséig.

Kedves és könnyed kis díszítőeleme a kertnek

A szellőrózsák első bimbói akkor jelennek meg, amikor a sárga kúpvirágok már hervadnak. Habár az Anemone szára vékony és látszólag törékeny, mégis erős és stabil vázat biztosít a rengeteg virágnak.

A növény dús levélzete az alsó részen szinte már bokros. Innen indulnak a virágzati szárak, melyek hossza a fajtatípustól függően változik. Virágai a levélzet fölött akár 30-50 cm-rel is pompázhatnak, ennek köszönhetően a növény teljes magassága – fajtától függően – akár a 100-130 cm-t is elérheti.

A szellőrózsák között számos fajta megtalálható, melyek színben és változatban is elkülönülnek egymástól. A légies megjelenésű Anemone ‘Honorie Jobert’-nek például szimpla fehér virágai vannak élénk sárga porzószárakkal.

Azok számára, akik kedvelik a színeket, ideális választás lehet a halványrózsaszín virágaival díszítő ‘Serenade’, vagy webshopunk egyik kedvenc, kb. 50 cm magasra megnövő évelő fajtája, a ‘Fall in Love Sweetly®’, melynek különlegessége a dupla rózsaszín virágaiban rejlik.

Amennyiben minél hamarabb élvezni szeretnénk a szellőrózsák szépségét kertünkben, érdemes csoportosan ültetni őket, 3-5 db/kupac tagolással. Ezzel a módszerrel rövid időn belül összeérnek, bebokrosodnak és akár már az ültetést követő évben is látványos elemévé válhatnak a kertnek.

Amit a szellőrózsa gondozásáról tudni érdemes

A szellőrózsa a tápanyagban gazdag talajokat részesíti előnyben. Annak érdekében, hogy gyorsan és megfelelően tudjon fejlődni, érdemes az ültetőgödörbe komposztot tenni, az elültetett töveket pedig mulccsal betakarni.

Ez a növény a félárnyékos helyeken érzi magát a legjobban, de napos területen is szépen megmarad. Ha napsütésnek kitett helyre ültetjük, akkor azonban arra figyelni kell, hogy talaja folyamatosan nyirkos maradjon.

Az árnyékot ugyan jól tűri, a mélyárnyékos helyeket mégis érdemes elkerülni az ültetés során. Ha túlságosan árnyékos az élettere, akkor virágszárai túl hosszúra nőnek és emiatt nem lesz megfelelő tartása, stabilitása a növénynek, könnyen kidőlhet.

A szellőrózsa egy közepesen vízigényes növény, ugyanakkor nagyon fontos arra odafigyelni, hogy közvetlenül ültetés után bőséges öntözővízzel lássuk el a töveket és az ezt követő egy évben is folyamatos legyen a növény vízellátása.

Ápolása, gondozása nem igényel különösebb szaktudást, viszonylag könnyen elvégezhető. Annak érdekében, hogy mindig újabb és újabb virágok fejlődjenek a növényen, érdemes a virágok elnyílása után a virágzati szárakat visszametszeni.

Amikor az idő hidegebbre fordul és megérkeznek a fagyok, a szellőrózsa levelei elhalnak, ezeket ilyenkor a felszín közelében ajánlott visszavágni, a fagyvédelemről pedig legegyszerűbben mulcs-takarással gondoskodhatunk annak érdekében, hogy a növény következő évben is ki tudjon hajtani.

A telet és a hideget egyébként jól viseli, megbízhatóan télálló évelő növény. A szellőrózsa évről-évre folyamatosan egyre dúsabb és stabilabb bokorrá fejlődik, melyet tarackoló gyökerének köszönhet. Szaporítása kora tavasszal vagy késő ősszel lehetséges tőosztással.

Ha egész évben szeretnénk élvezni a színpompás virágok látványát, akkor mindenképp figyelembe kell venni az egyes növények virágzási idejét és úgy összeválogatni őket a kertbe, hogy egymást váltsák a virágzásban.

Ilyen szempontból a szellőrózsa tökéletes választás a nyár végi és őszi időszakra, ültetésével egészen a téli fagyok beköszöntégi élvezhetjük a virágok csodás látványát.

Kép forrása: Pixabay.com