Örökzöld virágzó cserjék, amelyek virágaikkal díszítenek

hegyi babér

Ha azt szeretnénk, hogy egész évben színes és élettel teli legyen a kertünk, akkor érdemes örökzöld virágzó cserjéket is ültetnünk. Ezek a növények nem veszítik el a leveleiket télen sem, emellett pedig látványos virágaikkal örvendeztetnek meg bennünket az év egyéb időszakaiban.

Ha a virágzó örökzöldekre gondolunk, elsőként talán a babérmeggy és a korallberkenye jut majd az eszünkbe, a választék azonban ennél jóval gazdagabb. Ebben a cikkben bemutatunk 5 olyan örökzöld virágzó cserjét, amelyek különleges szépségükkel kiemelkednek a többi közül.

Hegyi babér

hegyi babér
Kép forrása: Pixabay.com

A hegyi babér (Kalmia latifolia) egy rendkívül látványos virágzatú, szoliterként ültethető örökzöld cserje, amely 1,5-2,5 méteres magasságot ér el. Csillaghoz hasonló, harang alakú, rózsaszínben vagy fehérben pompázó virágai tavasz végén, valamint a nyár első felében nyílnak.

Különleges virágait, nagyon szépen kiemelik zöld színű, fényes felületű, bőrszerű, ovális alakú levelei, amelyek télen is megmaradnak. A hegyi babér az árnyasabb kertek növénye, ugyanakkor fontos, tudni, hogy valamivel világosabb fekvésben több virágot hoz.

Ültetése során nagy fontos, hogy jó vízáteresztő képességű, humuszos, nedves, savanyú kémhatású talajba ültessük. Kedveli, ha talaja hűvös és nyirkos, ezért érdemes talajtakarásról is gondoskodnunk az ültetést követően.

A talaj kémhatását, a talajtakarás során is vegyük figyelembe és savanyú kémhatású talajtakarót használjunk.

Illatos boroszlán

illatos boroszlán
Kép forrása: Pixabay.com

Az illatos boroszlán (Daphne odora) egy lassú növekedésű, sűrű ágrendszerű, kellemes illatú virágokkal díszítő, örökzöld cserje, mely remekül mutat például az előkertbe ültetve. Rózsaszín árnyalatú, illatos virágai kora tavasszal pompáznak, az év többi részében sötétzöld színű, fényes felületű leveleivel díszít.

Az illatos boroszlán rosszul viseli az átültetést, ezért fontos, hogy megfelelő helyet találjunk a számára és a végleges helyére ültessük. Legjobban a félárnyékos fekvést, valamint a tápanyagban gazdag, jó vízelvezető képességű, semleges kémhatású talajt kedveli.

A fiatal növények esetében ügyeljünk a rendszeres öntözésre, az idősebb példányok kevesebb öntözéssel is beérik. Ha szeretnénk alakítani, a virágzás után metszhetjük meg.

A metszés és más ápolási munkák során vegyünk fel kesztyűt, mivel a növény bőrirritáló toxikus anyagokat tartalmaz!

Japán díszbabér

japán díszbabér
Kép forrása: Pixabay.com

A japán díszbabér vagy japán dérbabér (Skimmia japonica) egy lassú növekedésű, sűrű ágrendszerű, kompakt, örökzöld cserje, amely előkertbe és konténerbe is ültethető. Krém-fehér árnyalatú virágai, amelyekből őszre piros termések fejlődnek ki, a tavasz második felében nyílnak.

Rendkívül jó adottságú, strapabíró díszcserje, amely tolerálja a téli fagyokat, valamint a városi környezetet is, egyedül arra kell figyelnünk, hogy ne ültessük tűző napra, valamint meszes talajba.

Legjobban árnyékos, félárnyékos fekvésben, humuszos, tápanyagban bővelkedő, jó vízáteresztő, üde talajban fejlődik. Ha szeretnénk szaporítani, dugványozással tehetjük meg a legegyszerűbben.

Japán babérhanga

japán babérhanga
Kép forrása: Pixabay.com

A japán babérhanga (Pieris japonica) egy különleges megjelenésű örökzöld cserje, mely látványos virágaival, valamint a levélzetével is díszít. Szabadfölbe ültetve, valamint konténerben egyaránt nevelhető, kifejlett magassága kb. 2 méter. A kertészetekben törpe változatát is megvásárolhatjuk.

A növény egyik különlegessége, hogy új hajtásai eleinte rózsaszín, bronz vagy piros árnyalatúak, míg tavasszal nyíló csüngő virágfüzérei rózsaszín vagy fehér színűek. Egy-egy ilyen virágfüzért számtalan apró kis harang alakú virág alkot.

japán babérhanga
Kép forrása: Pixabay.com

A japán babérhanga félárnyékos fekvésben, savas vagy semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű talajba ültetve érzi magát a legjobban. Árnyékos helyen is megél, azonban ilyen helyen gyakran elmarad a virágzás.

Fontos, hogy ne ültessük meszes talajba és az öntözéséhez is mészmentes vizet, például összegyűjtött esővizet használjunk, mivel a mész hatására sárgulni kezdenek a levelei.

Törpe bangita

törpe bangita
Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Sten Porse

A törpe bangita (Viburnum davidii) alacsony, kb. 1-1,5 méter magasa növő, bokrosodó, kompakt növekedésű örökzöld díszcserje. Szinte egész évben díszít, télen levélzetével, tavasszal virágaival, később pedig kék terméseivel.

Bőrszerű, erősen erezett, hosszúkás levelei, és apró, fehér ernyőt alkotó virágai vannak, melyek a tavasz második felében pompáznak. Virágzás után terméseket is hoz, melyek kék színűek, és sokáig megmaradnak.

Legjobban a félárnyékos fekvést és a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű, semleges vagy savas kémhatású talajt kedveli, de napos és világos helyre is ültethetjük. Bár hazánkban is átvészeli a teleket érdemes tövét takarással óvni az erősebb fagyoktól.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tippet adnunk a növényválasztáshoz. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Sten Porse