Rendhagyó sportok, amiket imádni fogsz

téli úszás

Unod a kocogást, és már a konditerem sem dob fel? Akkor itt az idő, hogy kipróbálj valami különlegeset! Ha szereted a kihívásokat, rengeteg furcsa és szokatlan sport közül válogathatsz, amelyek garantáltan megemelik az adrenalinszintedet. Íme 3 rendhagyó sportág az extrém sportok szerelmeseinek!

Téli úszás nyílt vízen, ha jól bírod a hideget

A téli nyíltvízi úszás hívei azt mondják, hogy ez a mozgásforma hihetetlenül frissítő és élénkítő élmény, ami erősíti az immunrendszert és javítja a fizikai és mentális erőnlétet, de senkinek nem ajánlják, hogy felkészülés nélkül belevesse magát a jéghideg vízbe.

Amikor például a Balaton vízhőmérséklet ősszel 20 fok alá csökken, érdemes elkezdeni a szoktatást, hogy a tested fokozatosan megtanulja elviselni az egyre hidegebb vizet. Ebben egyébként a reggelenkénti néhány perces hideg zuhany is nagy segítségedre lesz.

A jéghideg vízben úszás ugyanis komoly veszélyeket hordoz magában, mint amilyen például a hipotermia, azaz a túlzott lehűlés, ami zavarodottsággal, kimerültséggel jár együtt. Mindenképpen konzultálj orvosoddal, mielőtt belefognál ebbe az extrém sportba, és semmiképp ne menj egyedül úszni, hogy legyen, aki segítsen egészségügyi problémák esetén.

Extrém vasalás, ha igazán adsz magadra

Az extrém vasalás műfaja a szabadtéri sport izgalmát ötvözi a szépen vasalt ingekkel, és abból áll, hogy a versenyzőknek extrém, váratlan helyszíneken kell előkapniuk a vasalót és a vasalóállványt, például szörfözés, kenuzás, lovaglás vagy sziklamászás közben.

Annak ellenére, hogy ez a sport elég viccesen hangzik, sokan rettentő komolyan veszik, hiszen még szervezeteket is létrehoztak, hogy szabályozzák a versenyeket és kihívásokat, sőt, még világbajnokságokat is szerveznek ebben a műfajban.

Sakkboksz, ha fejben és testben is erős vagy

Szeretsz bokszolni és sakkozni is? Akkor itt az idő, hogy kipróbáld a sakkbokszot! Ez a fizikai és szellemi mozgékonyságot igénylő érdekes sportág 11 menetben váltogatja a bokszot és a sakkot. Minden menetnek van egy időkorlátja, a menetek között pedig rövid szüneteket iktatnak be pihenésképpen.

A mérkőzés győztese az a versenyző, aki vagy megnyeri a sakkjátszmát, vagy kiüti az ellenfelét a bokszolás során. A különleges játék 2012-ben Magyarországon is debütált, amikor a Aquaprofit-Polgár Nemzetközi Sakkfesztiválon Kótai Mihály profi ökölvívó világbajnok és Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes birkózó mérkőzött meg egymással.

Kép forrása: Freepik.com