Szobakutyát keresel? Ezeket a szempontokat vedd figyelembe a választás során!

szobakutya

A kutyatartás közel sem csak a kertes házban élők kiváltsága, ugyanis vannak olyan ebek, akik egy városi lakásban is remekül érzik magukat – persze a megfelelő mennyiségű sétáról az ő esetükben is gondoskodni kell.

Ám az is tény, hogy nem való minden kutyafajta lakásba, és sokszor ebben a kérdésben közel sem kizárólag a testméret a döntő, hanem egyéb szempontokat is figyelembe kell venni.

Ami viszont fontos, hogy benti kutyák esetében is gondoskodni kell az élősködők elleni védelemről, hiszen kullancsok például már a városi zöldterületeken is vannak. Érdemes tehát sűrűn böngészned a Petguru bolha- és kullancsirtó készítményeinek kínálatát.

Élet egy négylábú családtaggal

Szerencsére ma már kezd elavulttá válni az a nézet, miszerint a kutya egy haszonállat, akinek feladata a ház őrzése. Sok helyen már igazi családtagként tekintenek bundás kedvencükre, akit jó minőségű táplálékkal etetnek, rendszeresen hordanak orvosi vizsgálatokra, és bent a lakásban éli mindennapjait a gazdái társaságában.

Ha viszont mindeddig csak kinti kutyáid voltak, akkor jó, ha felkészülsz arra, hogy egy “szobacirkáló” teljesen más életmódot kíván. Hisz nem mindegy, hogy naponta max 1-2 órát foglalkozol csak vele, vagy pedig gyakorlatilag egész nap körülötted sündörög.

Igen, előfordulhat, hogy eleinte még nem szobatiszta, igen, vedlési időszakban mindenhol ott lesz a szőre és emiatt többet kell takarítanod, és igen, akkor is le kell vinned napjában többször sétálni, ha hideg van, szakad az eső, és semmi kedved kimozdulni.

Ezek bizony a benti kutyatartás velejárói, melyek elsőre talán ijesztőnek tűnhetnek, de garantáljuk, hogy ha egyszer megtapasztalod, mennyire jó így együtt élni egy kutyával, akkor soha többé nem akarod majd másképp.

Milyen fajták alkalmasak a lakásban tartásra?

Általánosan elterjedt tévhit az, hogy a kistestű kutyákat bent, a nagytestűeket kint jobb tartani. Hadd mondjunk is mindjárt pár ellenpéldát. A foxi és a tacskó például kistermetűek, ugyanakkor hatalmas mozgásigényűek, hiszen mégiscsak kotorékebnek tenyésztették eredetileg.

Az egyik legnagyobb kutyafajta, a német dog pedig óriási méretei ellenére kiváló szobakutya, hisz nem szereti a hideget és az egyedüllétet, ráadásul egyáltalán nem izgága, hanem inkább nyugodt természetű.

Érdemes tehát nem kizárólag a testméret, hanem az adott fajta jellemzői alapján választani. Az apró csivava, yorkie és maltipoo például remekül elvan egy lakásban, viszont egy huskynak, német juhásznak vagy vizslának túl kevés ez a mozgástér.

Mi a helyzet a keverékekkel?

Tény, hogy a fajtatiszta kutyákra mindig nagyobb a kereslet, viszont egy keverék eb is tud ugyanolyan aranyos és ragaszkodó lenni.

Sőt: általában azok a kutyák alakítanak ki igazán szoros kapcsolatot a gazdival, akik megjárták a menhelyet, esetleg az utcát is, hisz nagyon hálásak, amiért a sok rossz után végre valakitől szeretet kapnak.

A keverékek esetében főleg igaz, hogy a vérmérsékletük dönti el, hogy lehet-e őket lakásban tartani.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)