Tényleg megéri klímával fűteni?

klíma

Az elmúlt években olyan mértékben megváltozott az időjárásunk, hogy szinte eltűntek az igazi -20 fokos telek. Nem nagyon hiányoljuk a hideget, még akkor sem, ha ez az élet egyes területein, például a mezőgazdaságban a kártevők pusztulása a hideg hiánya miatt bizony elmarad.

Mikor jó a klímával fűteni?

A gyengébb telek miatt otthonaink fűtését kevesebb energiával is meg tudjuk oldani, bár a fűtési idény tavasszal kitolódik. Nem az igazi nagy melegre van szükségünk ilyenkor, hanem inkább temperáló, folyamatosan kellemes hőérzetet biztosító fűtésre van igényünk.

Bizonyos fűtési módok nehezen vethetők be akkor, amikor kevesebb hő szükséges a fűtéshez, például egy cserépkályha nehezen szabályozható, ha hőleadásról van szó. A fűtésre alkalmas légkondícionáló az ilyen hőmérsékleti viszonyok között a legkényelmesebben bevethető fűtési módszernek számít.

De nem csak az enyhébb teleken megfelelő a fűtésre alkalmas klíma használata. Ezeket a berendezéseket úgy gyártják, hogy ideális hőmérsékletűre képesek felfűteni az otthonunkat a hidegebb téli napokon is.

A fűtésre optimalizált klímák -15, -20 fokos külső hőmérsékletig tudják felfűteni a lakást, alatta már nem. Mivel a fűtési szezonban ritkán van ilyen hideg, ezért a kinti +10 fokos hőmérsékletben még nagyon jó hatásfokkal fűthetünk klímával.

A legtöbb fűtésre optimalizált klíma gyárilag tartalmazza a csepptálca fűtést, a téli üzemmódot és a kompresszor védelmét is. Lényeges, hogy amikor a beszerzés mellett döntünk, mindig szakértőtől válasszuk a megbízható beépítendő berendezéseket.

Az üzemeltetési költségek szempontjából megéri klímával fűteni, de a beruházást át kell gondolni, hogy megéri-e a beszerelés.

Klíma beruházás

A klímák esetében a COP érték mutatja működésének hatékonyságát. Klímát már pár tízezer forintért lehet vásárolni, azonban ezek általában nem alkalmasak fűtésre. Amennyiben a telet klímával tervezzük végig fűteni, akkor érdemesebb komolyabb, márkásabb japán készüléket vásárolni.

Azonban nem elég a klímát hazavinni, annak telepítését is meg kell oldani. Egy átlagos telepítés ára megegyezik a legolcsóbb klímák áraival. Mindezeket figyelembe véve a fűtésre ideális gépek telepítéssel 2-300 ezer forintba kerülhetnek.

Abban az esetben, ha tagolt a lakásunk többe fog kerülni a rendszer kiépítése, hiszen amíg egy 50-60 m2-es helyiségbe elég egy darab 3,5 vagy 5 kW teljesítményű klíma, addig a 4 darab 10-15 m2-es szobába 4 darab 2,5 kW teljesítményű klímára van szükség.

Arra is van lehetőség, hogy egy kültéri egységhez 2-3 beltéri egység is csatlakozzon azonban ezt csak akkor érdemes választani, ha valami miatt nem fér el a több kültéri egység.

Ha klímával szeretnénk megoldani egy 4 szobás ház fűtését, akkor a beruházás akár 1 millió forintba is kerülhet, ám nincs szükség gázbevezetésre, kéményre, gáztervre, kazánra sem, így akár jó döntés is lehet.

Összegezve

Napjaink enyhe telei miatt érdemes klímával fűteni hiszen -15 fokig tökéletesen befűti a lakást és olcsóbban is jövünk ki vele, mint a többi fűtési móddal, nem beszélve arról, hogy megfelelő hőfokra tudjuk vele hűteni az otthonunkat.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)