Tippek a kötelek otthoni felhasználására

kötél

Amíg nem ismertük a műanyagot, addig a háztartásban és a gazdaságban, az udvaron kender és juta köteleket használtak rögzítésre. De vajon, hogyan és mire alkalmazhatjuk ezeket a kertben és az udvaron? Az alábbiakban ötleteket adunk, amire otthon is felhasználhatod őket.

Hol használták leggyakrabban a köteleket?

Kötelek segítették a házimunkát, a teregetésnél kötelet húztak ki az udvaron, hogy a jó időben a vizes ruha megszáradhasson a szélben és a napsütésben. Egy darab kötéllel rögzítették a nagyméretű növényeket, bekötötték a kapukat, felakasztották a madáretetőt. Minden életterületen szükség volt a kötélre.

Számos dolog esetében használták elődeink és még mi is szívesen használjuk, főként azok akik gondolnak a környezet védelmére és természetes anyagokból készült, kenderből, jutából, pamutból készült köteleket szereznek be. Szerencsére a természetes anyagból készült kötelek nem nagyon drágák így lehetőség van megvalósítani olyan ötleteket is kötelekből, amelyeket már régóta terveztünk.

Az is igaz, hogy nem csak természetes anyagból, hanem műanyagokból is készítenek köteleket, sőt acélhuzalból is kaphatók kötelek. Természetesen ezekből is lehet otthon, saját magunk által készített dolgokat létrehozni, de azért az acélhuzal használata kötélként otthon ritkábban fordul elő. Napvitorlákat, napellenzőket viszont az acélból készült kötél segítségével lehet készíteni.

A kiváló kötelek gyártói már webáruházakat is üzemeltetnek, könnyen lehet tőlük köteleket beszerezni, így a lelőhely után már nem kell kutatni. Ezekből a változatokból pedig rengeteg mindent megvalósíthatunk.

Mit készíthetünk otthon kötélből?

Bármit, amelynek lógni kell, vagy a helyén kell maradni. A legegyszerűbb és legalapvetőbb ahol gyerek van, az a hinta. Hinta nélkül nem létezhet otthon, hiszen tényleg csak kötél és egy ülőrész szükségeltetik az elkészítéséhez.

Egy gyermek életében kihagyhatatlan a hinta, amellett nagyon jó időtöltés a friss levegőn. De hintát vékony kötélből makramé technikával is lehet készíteni, aki szereti ezt a fajta tevékenységet. Mostanában vált divattá a raklapból készült bútor. Raklapból készülhet hinta is, egy raklapból és erős kötélből rögzítve, takarókkal, párnákkal kényelmessé lehet tenni a teraszon történő időtöltést.

Főként azok az ezermesterek tudják a köteleket felhasználni, akik családi házban élnek vagy hétvégi házzal, nyaralóval rendelkeznek. Ott ugyanis az udvaron kialakíthatnak egy kis strandot is egy medencével, ahova törölköző tartót, kapaszkodót, vizes ruhák száradásához szárogatót is lehet kötélből készíteni. De akár tükröt is díszíthetünk a teraszra vékony kötél segítségével.

Vastag juta kötélből nagyon erős szőnyeget lehet létrehozni a teraszra vagy az általunk készített strandra is. Maga a kötél nagyon jól passzol a tengerparti stílushoz, így akár tárolókat, pohár vagy tányér alátétet is készíthetünk a nyári időszakra a kinti pihenéshez.

Összegezve

Kötelekből nagyon sok hasznos és divatos tárgyat készíthetünk és díszíthetjük vele az otthonunkat, divatossá téve a környezetünket, védve a körülöttünk lévő természetet, hiszen a kötél természetes anyagból is készül, többször is felhasználható és nem utolsó sorban, nem kerül sokba, főleg ha magunk készítjük el.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)